Vojtěch Pikal bude Pirátským lídrem v Olomouckém kraji

22. prosince 2020
Vojtěch Pikal bude Pirátským lídrem v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji si Pirátská členská základna zvolila svého lídra pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021. Pirátským lídrem byl zvolen místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal, který Piráty v tomto kraji vedl do voleb již v roce 2017. Vojtěch Pikal byl zvolen v prvním kole primárních voleb, kde získal 45 hlasů.

„Jsem velmi vděčný za zvolení členskou základnou do pozice pirátského lídra pro nadcházející volby. Budu se snažit nejen členy Pirátské strany, ale také všechny voliče nezklamat a doufám, že společnými silami dosáhneme nejlepšího možného výsledku,“ sdělil Vojtěch Pikal.

Ve volbách v roce 2017 dosáhli Piráti v Olomouckém kraji výsledku 8, 49 %. Pikal se tak stal jejich jediným zástupcem za Olomoucký kraj v Poslanecké sněmovně. V parlamentu se kromě funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny zabýval především volebními systémy České republiky, kde požaduje několik inovací.

„V nadcházejícím volebním období bych rád navázal spolu s kolegy na práci s cílem změnit náš volební systém, aby se stal férovější a s rovnoměrnějším přepočtem hlasů na mandáty. Dalším velkým cílem bude dosáhnout zavedení korespondenčního hlasování alespoň ze zahraničí a možnosti vyřídit si voličský průkaz kdekoliv v republice,” doplňuje Pikal.

Povinné zálohování PET lahví u nás nadělá víc škody než užitku

Olomouc, 24. 11. 2023 - Pro města a obce je v současnosti velkým tématem možné zavedení povinného a plošného zálohování PET lahví. Na Ministerstvu pro životní prostředí se totiž připravuje novela zákona o obalech. Města, obce i kraje se však staví proti. Obávají se poškození současného systému třídění odpadů, který je funkční. Třídí přes 70 % Čechů (patříme tak mezi nejlépe třídící země v EU), přičemž PET lahví již dnes vytřídíme osm z deseti. Do roku 2029 se máme zlepšit ještě o jednu lahev, tedy na vytříděnost 90 %.

Piráty v Olomouckém kraji povede do krajských voleb současný krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída

25. 9. 2023, Olomouc - Piráti a Pirátky z Olomouckého kraje si v sobotu zvolili svého lídra do nadcházejících krajských voleb v roce 2024. Kandidátku povede Martin Šmída, současný pirátský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství. Mezi jeho priority patří boj proti klientelismu a papalášství, vyrovnané hospodaření kraje nebo péče o životní prostředí.