V Olomouckém kraji se poprvé setkala komise pro zvládání sucha a nedostatku vody

14. června 2021

Nejen v Olomouckém kraji se projevuje krize spojená s hydrologickým suchem. Za účelem lepšího zvládání situace byla zřízena krajská komise pro zvládání sucha a nedostatku vody, která se poprvé setkala 10. června. Tento orgán zřizuje hejtman jako zvláštní orgán kraje a je jejím předsedou. Dalšími členy jsou zaměstnanci krajského úřadu, zástupci správců povodí, ČHMÚ, PČR, HZS, KHS. Také je možno přizvat významné uživatele vody (např. zástupce vodárenských společností, zástupce obcí).

Mezi mnohé kompetence komise patří opatření, ve kterých je schopna upravit, omezit a zakázat nakládání s povrchovými vodami, či upraví minimální zůstatkový průtok nebo minimální hladinu podzemních vod stanovenou v povolení k nakládání s vodami. „Vznik krajské komise pro zvládání sucha a nedostatku vody je silnou zbraní v boji s nepříznivou klimatickou situací. Velice mě těší její existence, která nám může pomoci v budoucích letech,“ vyjádřil radní Martin Šmída.

Povinné zálohování PET lahví u nás nadělá víc škody než užitku

Olomouc, 24. 11. 2023 - Pro města a obce je v současnosti velkým tématem možné zavedení povinného a plošného zálohování PET lahví. Na Ministerstvu pro životní prostředí se totiž připravuje novela zákona o obalech. Města, obce i kraje se však staví proti. Obávají se poškození současného systému třídění odpadů, který je funkční. Třídí přes 70 % Čechů (patříme tak mezi nejlépe třídící země v EU), přičemž PET lahví již dnes vytřídíme osm z deseti. Do roku 2029 se máme zlepšit ještě o jednu lahev, tedy na vytříděnost 90 %.