Tajná výstava o olomouckém arcibiskupovi Rudolfu Janovi?

30. května 2019
Tajná výstava o olomouckém arcibiskupovi Rudolfu Janovi?

Olomouc, 30. 5. 2019 - Zaznamenali jste někde, že 31. května 2019 má být slavnostně otevřená výstava o olomouckém arcibiskupovi Rudolfu Janovi? Kromě specializované stránky rudolfjan.cz, kde je akce bez bližších informací zmíněna, všechny oficiální servery o akci mlčí. Nu což, některé výstavy mohou mít i skromnější podobu a malou publicitu. Nemělo by se to ale dít u akce, na kterou město dalo soukromému producentovi dotaci 130 tisíc korun.

Petarda Production, a.s. žádala ve standardních termínech o téměř půlmilionovou dotaci na akce související s oslavami roku arcibiskupa Rudolfa Jana. Kulturní komise na základě mizerné žádosti a bídné veřejné prezentace projekt nedoporučila vůbec financovat. Rada města však přesto s firmou dojednala instalaci výstavy v Oranžerii a zastupitelstvu předložila obnovený návrh na dotaci ve výši 130 tisíc korun. Náš klub rozporoval nesystémovost takového kroku, nedodržení postupu dohodnutého s poradním orgánem rady – kulturní komisí – a požadoval zveřejnění projektu, na základě kterého rada přistoupila ke spolupráci s nedoporučenou firmou.

Nyní jsme v situaci, kdy dva dny před zahájením není výstava vůbec veřejně propagovaná a samotný kulturní odbor magistrátu netuší, zda se vůbec dveře oranžerie v pátek otevřou. Příběh netransparentního zacházení s veřejnými prostředky na kulturu a reprezentaci města budeme nadále sledovat.

Povinné zálohování PET lahví u nás nadělá víc škody než užitku

Olomouc, 24. 11. 2023 - Pro města a obce je v současnosti velkým tématem možné zavedení povinného a plošného zálohování PET lahví. Na Ministerstvu pro životní prostředí se totiž připravuje novela zákona o obalech. Města, obce i kraje se však staví proti. Obávají se poškození současného systému třídění odpadů, který je funkční. Třídí přes 70 % Čechů (patříme tak mezi nejlépe třídící země v EU), přičemž PET lahví již dnes vytřídíme osm z deseti. Do roku 2029 se máme zlepšit ještě o jednu lahev, tedy na vytříděnost 90 %.