Rada Olomouckého kraje žádá ukončit spalování uhlí v roce 2033

21. února 2021
Rada Olomouckého kraje žádá ukončit spalování uhlí v roce 2033

Rada Olomouckého kraje vyjádřila nesouhlas s aktuálním doporučením tzv. Uhelné komise skončit se spalováním uhlí v ČR do roku 2038 a vyzvala vládu k přijetí termínu konce spalování uhlí v roce 2033. Konec spalování uhlí v roce 2033 se blíží propočtům, aby bylo možné splnit globální klimatické cíle stanovené Pařížskou klimatickou dohodou.

Rada Olomouckého kraje se připojila k dalším krajům v České republice, které vyzvaly vládu k tomuto kroku. „Jsem rád, že se i Olomoucký kraj přihlásil k trendu, který již dnes vidíme ve vyspělých zemích, a apeloval tak na vládu, aby přijala dřívější termín útlumu spalování uhlí. Důvody jsou především zdravotní, ekologické a ekonomické. Jsem přesvědčen, že tato změna je pozitivní, a proto je rozumné provést ji co nejdříve, jak je jen možné,“ uvádí radní pro životní prostředí Martin Šmída.

Do čtvrtka 18. února trvalo k této problematice meziresortní připomínkové řízení, kterého se aktivně zúčastnil také Olomoucký kraj. „V připomínkovém řízení jsme vládě zaslali argumenty, které jasně deklarují, že ukončení spalování uhlí je potřeba dříve než v plánovaném roce 2038. Připomínky jsem zaslal také přímo místopředsedovi vlády Havlíčkovi a ministru pro životní prostředí Brabcovi,“ doplňuje Šmída.

Povinné zálohování PET lahví u nás nadělá víc škody než užitku

Olomouc, 24. 11. 2023 - Pro města a obce je v současnosti velkým tématem možné zavedení povinného a plošného zálohování PET lahví. Na Ministerstvu pro životní prostředí se totiž připravuje novela zákona o obalech. Města, obce i kraje se však staví proti. Obávají se poškození současného systému třídění odpadů, který je funkční. Třídí přes 70 % Čechů (patříme tak mezi nejlépe třídící země v EU), přičemž PET lahví již dnes vytřídíme osm z deseti. Do roku 2029 se máme zlepšit ještě o jednu lahev, tedy na vytříděnost 90 %.

Piráty v Olomouckém kraji povede do krajských voleb současný krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída

25. 9. 2023, Olomouc - Piráti a Pirátky z Olomouckého kraje si v sobotu zvolili svého lídra do nadcházejících krajských voleb v roce 2024. Kandidátku povede Martin Šmída, současný pirátský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství. Mezi jeho priority patří boj proti klientelismu a papalášství, vyrovnané hospodaření kraje nebo péče o životní prostředí.