Piráti požadují rezignaci Michala Záchy na pozici náměstka hejtmana

14. listopadu 2023
Piráti požadují rezignaci Michala Záchy na pozici náměstka hejtmana

Olomouc, 14. 11. 2023 - Po pondělním zásahu na krajském úřadě v Olomouci a na základě dostupných informací o možném podezření z korupce v oblasti investic do dopravních staveb požadují Piráti odstoupení Michala Záchy z pozice náměstka hejtmana Olomouckého kraje.

„Nedokážu si představit, že by náměstek Zácha vzhledem ke svému zadržení dál vykonával funkci náměstka hejtmana. Lidé, u nichž vyvstalo podezření z korupce nemají ve veřejných funkcích co dělat. S tímto jdeme ve středu na koaliční radu,“ říká pirátský radní Martin Šmída.

Michal Zácha (ODS) byl podle informací DeníkuN společně s dalšími devíti lidmi zadržen po pondělní razii NCOZ na krajském úřadě v Olomouci. Zřejmě jde o podezření z korupce v oblasti dopravních staveb, jelikož Policie se údajně zajímá také o dvě soukromé společnosti, které se měly o zakázky ucházet.

„Kraj v pondělí poskytl Policii veškerou součinnost. Piráti vždy bojovali proti korupci a svých zásad se držíme. Krajská gesce dopravy měla problémy i v minulosti - vzpomeňme na tzv. Faltýnkovy deníčky. Je tak ke zvážení, zda by gesce doprava a sport měla vůbec spadat pod ODS, alespoň do doby, než se celá záležitost vyřeší,“ dodává Šmída.