18. dubna 2024

„Olomoucký kraj a hlavně lidé v něm si zaslouží žít v příjemném prostředí se zdravou a rozmanitou přírodou a s udržitelným zemědělstvím produkujícím kvalitní lokální potraviny. Kraj musí poskytovat svým občanům kvalitní služby, a to v prostředí, kde se nekrade, nic neschovává a peníze se nerozdělují podle politické příslušnosti nebo zákulisních hráčů. Musí být transparentní, nechat stranou papalášské manýry a klientelismus a dobře hospodařit a pomáhat tam, kde je potřeba. Na tom je postavena naše společná vize i konkrétní cíle, které chceme pro náš kraj splnit. Jsem rád, že tu stojím vedle lidí, kteří politiku dělají bez korupce a postranních úmyslů a věřím, že naše spolupráce kraji hodně přinese,“ řekl lídr kandidátky za Piráty a současný krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída

Zástupci všech čtyř uskupení podepsali na čtvrteční tiskové konferenci memorandum o spolupráci a představili společnou vizi a čelní kandidáty. Kandidátku vede současný krajský radní pro životní prostředí Martin Šmída za Piráty a dvojkou je současný krajský radní pro kulturu Jan Žůrek za ProOlomouc. Následují Petr Lysek (Piráti), Jaromír Horký (Piráti), Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti), Eva Lebedová (ProOlomouc), Ondřej Moskal (Piráti), Jitka Horká (Piráti), Robert Šrejma (Piráti), Aleš Hubáček (Naše Litovelsko), Tomáš Vlazlo (nestranný za Piráty), Jan Horký (Společně pro Přerov).

„Společně budeme bojovat proti korupci, pracovat na otevřenosti a průhlednosti kraje a také na rozumném nakládání s veřejnými penězi. Naší prioritou jsou kvalitní krajské služby ve sféře zdravotnictví, školství i v sociální oblasti. Dalším cílem je rozvoj dopravní infrastruktury, klíčový pro mobilitu a ekonomický růst. Zaměříme se také na podporu mladých lidí, na vzdělávání, pracovní příležitosti i na volnočasové aktivity. S tím souvisí i rozvoj regionů a péče o životní prostředí. Chceme tak zajistit rovnoměrný růst a zdravé a podporující prostředí pro současné i budoucí generace.“ doplňuje lídr kandidátky za hnutí ProOlomouc a současný krajský radní pro kulturu Jan Žůrek.

Koalice byla sestavena na základě společného původu - jednotlivá hnutí vznikla odspodu z místních komunit - a také na základě spolupráce na komunální úrovni. Jednotlivá hnutí sdílí vizi transparentnosti, dobrého hospodaření kraje a boje proti korupci. Společnými prioritami jsou zlepšení krajských služeb ve zdravotnictví, školství a v sociální oblasti i podpora rozvoje dopravní a další infrastruktury a důraz na udržitelné zemědělství a ochranu a obnovu přírody.

9Q9A0099
Lídr kandidátky za Piráty a současný krajský radní pro životní prostředí Martin Šmída (vpravo) a lídr kandidátky za ProOlomouc a současný krajský radní pro kulturu Jan Žůrek (vlevo).

Naše Litovelsko upozornilo na rekonstrukci komunikace v Myslechovicích, případ navazující na kauzu Autostráda šetří NCOZ

Litovel 30.4.2024 - Při rekonstrukci krajské komunikace a chodníku na silnici III/3732 Hanovice - Myslechovice došlo k navýšení původní výšky povrchu. Už v průběhu rekonstrukce si na podivné praktiky stěžovali místní, byli však ujištěni, že je vše v pořádku. Krátce po rekonstrukci se však některé části stavby začaly propadat. Projekt vyvolal podezření z hospodářské trestné činnosti, a tak místní zastupitel Aleš Hubáček podal podnět k prověření případu NCOZ.