Nerušit, vládneme! Vedení přerova se bude kontrolovat samo, protože se bojí kontroly opozice. nedají jim většinu v kontrolním výboru ani rovnoměrné zastoupení ve finančním výboru

5. prosince 2022

Přerovská koalice porušila zvyklost, kterou dodržuje spoustu měst v ČR. Kontrolnímu výboru, který má za úkol kontrolovat rozhodnutí města, sice bude předsedat opoziční zastupitel, ale většinu v něm bude mít koalice. Hnutí ANO, ODS a Lidovci taktéž odmítli rozšířit počet členů finančního výboru tak, aby v nich každá politická strana nebo hnutí, které v místním zastupitelstvu zasedají, měly svého zástupce.

Sjednat si pořádek, mít klid na práci a nenechat si do ničeho kecat. Tak by se dalo shrnout rozhodnutí vedení města, které nedovolí opozici plnit jejich kontrolní roli. „Považuji za silně nedemokratické a hlavně zbabělé nedovolit opozici plnit svou roli. Předseda kontrolního výboru se tak stane pouze loutkou, bude moci činit návrhy, ale koaliční většina ho vždy přehlasuje. Rozhodnutí koalice je velmi podezřelé a zdá se, že raději žádnou kontrolu ani nechtějí. Stejně tak je zarážející, že členové Rady města budou kontrolovat sami sebe kontrolovat jako členové kontrolního výboru,” shrnul hlasování zastupitelstva zastupitel za Piráty Jaroslav Krejčí a dodává: *„Je však jasné, že členové vedení města, kteří kumulují několik uvolněných funkcí nemohou dělat svou práci pořádně a snad i proto nechtějí dovolit opozici jejich práci kontrolovat. Je smutné, že jejich osobní zájmy pak zastiňují zájmy občanů a Přerov je tak velmi omezen ve svém rozvoji."

Nezvyklé je také, že k rozpočtu města na rok 2023 chybí vyjádření finančního výboru, jelikož ten zastupitelstvo na svém prvním zasedání neobsadilo a stalo se tak až dnes na druhém zasedání. „Je nezvyklé, že by se s nejzásadnějším materiálem, kterým je rozpočet nemohla dostatečně podrobně seznámit nejen opozice, ale celý finanční výbor, který by návrh prodiskutoval. Žel stejně jako u kontrolního výboru nebude mít v novém finančním výboru opozice většinu, co hůř nebudou zde zastoupeny ani všechny strany a hnutí,” dodal právník a pirátský zastupitel Petr Dostalík, který vystoupil proti „novým pořádkům”.

Povinné zálohování PET lahví u nás nadělá víc škody než užitku

Olomouc, 24. 11. 2023 - Pro města a obce je v současnosti velkým tématem možné zavedení povinného a plošného zálohování PET lahví. Na Ministerstvu pro životní prostředí se totiž připravuje novela zákona o obalech. Města, obce i kraje se však staví proti. Obávají se poškození současného systému třídění odpadů, který je funkční. Třídí přes 70 % Čechů (patříme tak mezi nejlépe třídící země v EU), přičemž PET lahví již dnes vytřídíme osm z deseti. Do roku 2029 se máme zlepšit ještě o jednu lahev, tedy na vytříděnost 90 %.

Piráty v Olomouckém kraji povede do krajských voleb současný krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída

25. 9. 2023, Olomouc - Piráti a Pirátky z Olomouckého kraje si v sobotu zvolili svého lídra do nadcházejících krajských voleb v roce 2024. Kandidátku povede Martin Šmída, současný pirátský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství. Mezi jeho priority patří boj proti klientelismu a papalášství, vyrovnané hospodaření kraje nebo péče o životní prostředí.