Město Jeseník spouští projekt Dostupného družstevního bydlení

13. května 2021
Město Jeseník spouští projekt Dostupného družstevního bydlení

Dostupnost vlastního bydlení je v dnešní době velmi diskutované téma. Ačkoliv je v současnosti velký trend nakupovat nemovitosti na hypotéku, pro mladší rodiny není jednoduché hypotéku bez požadovaných procent získat. Ceny bytů nebo pozemků až raketově rostou a právě v Jeseníku se na tento problém podívali tak, co v této perspektivě může pro obyvatele vymyslet samotné město, aby jim usnadnilo vlastní bydlení získat dostupněji.

Projekt Dostupného družstevního bydlení v Jeseníku spočívá v principu, že město neprodá pozemek developerovi, ale na městských pozemcích postaví družstevní byt samo stavební bytové družstvo, které město vybere. Toto řešení má hned několik výhod. Družstvo si zajišťuje výstavbu samo, což snižuje cenu oproti ceně, kdy by se o stavbu staral developer. Dále je výhodné to, že město k výstavbě poskytne městské pozemky. Podmínky členství v družstvu, mohou být nastaveny tak, aby zacílili na určitou sociodemografickou skupinu obyvatel – například mladší rodiny s dětmi bez vlastní nemovitosti. „Výhod v tomto projektu je hned několik, v Jeseníku se potýkáme s problémem, jako v dalších městech. Jedná se o to, že zde skupují byty lidé, kteří v Jeseníku nebydlí a tyto byty obývají jen například dva měsíce v roce. To potom ztěžuje najít bydlení rodilým obyvatelům, kteří vlastní byt ještě nemají. Naším záměrem je udržet si tyto rodiny v našem regionu a vytvořit jim pro to co nejlepší podmínky. Tento projekt, věřím, má tyto ambice,“ uvádí místostarosta města Jeseníka Tomáš Vlazlo.

Bytové družstvo na stavbu bytového domu dostane od města právo stavby. Po splacení úvěru formou nájemní smlouvy se poté převede byt na jednotlivé družstevníky.Výhodou také může být vyjednaný úvěr, který by vyjednávalo samotné družstvo, které by se mohlo dostat na lepší úrokové sazby, než jednotlivec, který žádá o hypotéku. „Pevně doufáme, že podmínky nastavíme tak, aby bylo bydlení v Jeseníku atraktivní. Myslím si, že vlastní bydlení za dostupnou cenu bude dobrým lákadlem a mezi lidmi o tuto formu bude velký zájem,” dodává Vlazlo.

Povinné zálohování PET lahví u nás nadělá víc škody než užitku

Olomouc, 24. 11. 2023 - Pro města a obce je v současnosti velkým tématem možné zavedení povinného a plošného zálohování PET lahví. Na Ministerstvu pro životní prostředí se totiž připravuje novela zákona o obalech. Města, obce i kraje se však staví proti. Obávají se poškození současného systému třídění odpadů, který je funkční. Třídí přes 70 % Čechů (patříme tak mezi nejlépe třídící země v EU), přičemž PET lahví již dnes vytřídíme osm z deseti. Do roku 2029 se máme zlepšit ještě o jednu lahev, tedy na vytříděnost 90 %.

Piráty v Olomouckém kraji povede do krajských voleb současný krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída

25. 9. 2023, Olomouc - Piráti a Pirátky z Olomouckého kraje si v sobotu zvolili svého lídra do nadcházejících krajských voleb v roce 2024. Kandidátku povede Martin Šmída, současný pirátský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství. Mezi jeho priority patří boj proti klientelismu a papalášství, vyrovnané hospodaření kraje nebo péče o životní prostředí.