Megalomanský projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe jde i díky Pirátům k ledu!

1. dubna 2023
Megalomanský projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe jde i díky Pirátům k ledu!

Olomoucký kraj, 8. 2. 2023 - Vláda ČR na dnešním jednání schválila faktickou stopku na projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe, proti kterému dlouhodobě bojovali jak Piráti v Přerově, tak v Olomouckém kraji. Projekt nedával smysl z finančního ani užitkového hlediska a navíc by přinesl ekologickou devastaci krajiny.

„Plánování kanálu DOL desítky let blokovalo rozvoj Přerova v oblasti územní rezervy pro dopravní cestu i obrovské přístaviště. Na vedení města jsme za Piráty už v minulém volebním období tlačili, aby projekt odmítlo, ale argumentovali třeba turismem, což vůbec nedávalo smysl. Jsem proto ráda, že je s projektem konec. Přerov teď bude moci využít své lokality třeba pro výstavbu bytů,“ říká pirátská zastupitelka Přerova Lenka Jüngling.

Pirátští zastupitelé v Přerově v roce 2019 iniciovali memorandum proti proti kanálu Dunaj-Odra-Labe. Koaliční strany KDU-ČSL a ODS se však tehdy překvapivě navzdory svým celostátním postojům návrh nepodpořily.

„Je dobře, že současná vláda projekt zastavila. Miliardy, které minulá vláda chtěla do projektu DOL investovat, se mohou rozumně využít třeba na udržování a rozvoj dálnic nebo na na investice do vysokorychlostní železnice, která u nás stále chybí a dává daleko větší smysl. Kanál by se totiž nevyplatil ani z přepravní kapacity, takže bychom měli jen obří stavbu, která by požírala peníze,“ říká krajský zastupitel za Piráty Jaromír Horký, který v roce 2019 v Přerově inicioval připojení města k memorandu proti kanálu DOL, které však radnice zamítla.

„Za Olomoucký kraj jsme projekt odmítli už v roce 2020, jsem proto rád, že je projekt ukončen úplně. Kanál by měl katastrofální dopad na životní prostředí a rozhodně by nijak nepomohl ani nedostatku vody v krajině,“ dodává krajský radní za Piráty Martin Šmída.

Naše Litovelsko upozornilo na rekonstrukci komunikace v Myslechovicích, případ navazující na kauzu Autostráda šetří NCOZ

Litovel 30.4.2024 - Při rekonstrukci krajské komunikace a chodníku na silnici III/3732 Hanovice - Myslechovice došlo k navýšení původní výšky povrchu. Už v průběhu rekonstrukce si na podivné praktiky stěžovali místní, byli však ujištěni, že je vše v pořádku. Krátce po rekonstrukci se však některé části stavby začaly propadat. Projekt vyvolal podezření z hospodářské trestné činnosti, a tak místní zastupitel Aleš Hubáček podal podnět k prověření případu NCOZ.