Ze zkušeností víme, že ve směsném komunálním odpadu bývá až polovina bio-složky. Jedná se zpravidla o bioodpad z kuchyně. Přitom jakýkoli odpad rostlinného původu se může vyseparovat a buď rovnou kompostovat v domácím kompostu nebo se může pomocí svozu hnědých popelnic předat profesionálním kompostárnám.
Třídit bioodpad z kuchyně je jednoduché! 1. Zvolte si vhodnou nádobu:<br /> malou budete vynášet častěji, ale udržíte ji čistou,<br /> větší nádobu budete vynášet méně často, ale může se stát, že začne zapáchat. Pak je třeba vhodné mít ji někde venku, na balkoně nebo za oknem.
-
Bioodpad doporučujeme zabalit do papíru, eliminujete tak vytékání šťáv a budete udržovat nádobu čistou.
-
Do bioodpadu můžete vyhazovat veškerý odpad rostlinného původu – slupky (od brambor, banánů, cibule, citrusů apod.), zbytky jídla (bez živočišné složky), ohryzky, odřezky, kávovou sedlinu i čajové sáčky. Dále do bioodpadu můžete přidat i ruličky od toaletního papíru, plata od vajec a další papírové obaly, které již nejdou znovu zpracovat jako papír. Kompostu (především tomu průmyslovému) nevadí ani použité papírové kapesníky.
Do bioodpadu nepatří: * maso, kosti a jiný odpad živočišného původu, * plasty, pokud není explicitně zmíněno, že jsou kompostovatelné, * použité jedlé oleje – jejich sběr zajišťuje obec zvlášť, * ostatní, jinak recyklovatelné, odpady.