Tomáš Svoboda

Tomáš Svoboda je v současné době 1. místopředsedou krajského sdružení Olomouc.

Registrovaným příznivcem Pirátů od podzimu 2014, členem Pirátské strany od srpna 2017.

Vyrostl v Mohelnici a v Zábřeze, zde má rodiče a bratra. Sestra žije v Berlíně. Později žil v Praze.

Tomáš přiletěl v létě 2013 do Olomouce z Londýna, odkud se nečekaně po 5 letech vrátil, kvůli Zuzaně. V Olomouci teď společně žijí ještě s Julií (14), když zrovna Juli není v Brně na konzervatoři, nebo s jejím tatínkem Danem.

Tomáš se aktivně nevěnoval politice nikdy dříve, avšak vždy stál čelem proti nepravostem, nespravedlnosti a disfunkcím systému. Vždy mluvil otevřeně, kritizoval, ale i otevřeně chválil a byl připraven učinit nebo podpořit změnu k lepšímu.

Vyhrál dlouhý soudní spor (díky Ekologickému právnímu servisu) s policií ČR, kdy byl za zpěv písně “A té Rehradice” v roce 2002 ve všední den 5PM po krátkém zápase sražen k zemi čtyřmi ochránci pořádku na rohu Lazarské ulice, cestou do práce, nemaje u sebe OP. Později, když visel za zápěstí v cele v Krakovské, byli při jeho záchraně (donesli mu ten OP) zatčeni i jeho přítel Alexandr a partnerka Hana, napadena policistkou, zveřejněno později v jakémsi Reflexu.

Tomáš hodně cestoval autostopem po Evropě, především směrem na jih. Španělsko, Řecko. Bavil se výtvarnými záležitostmi, grafikou, tesáním do kamene, dřeva, prací se sklem i moderními materiály v sochařství. Tomu se věnoval i v Londýně, v atelieru tehdejšího President of the Royal British Society of Sculptors.

Samozřejmě též pracoval, v mnoha různých profesích.

Tomáš se vždy zajímal o přesah lidského rámce. Četl a zkoušel různé věci, od meditací, terapeutických metod po drogy. Jednak tím řešil svoje tehdejší problémy, druhak uspokojoval zvědavost. Má rád lidi a život. Miluje muziku, poezii, obecně umění, ale takové, které mu otevírá nové pohledy na kouzlo existence, které splňuje jeho osobní kriteria.

K Pirátům se dostal zcela přirozeně. Po příjezdu do Olomouce se seznámil se Zdenkou Wagnerovou, ta ho pozvala na schůzku místního sdružení. Tam ho okouzlil Vojta a též Miloš. Tomáš byl a je svérázný a vnímavý člověk, svobodného myšlení a velkého otevřeného srdce a intuice, v kombinaci s dobrou vůlí a odvahou i pokorou, s jistou dávkou (již zvládaného) šílenství. Taková osoba může splynout jen se sobě podobnými. Mezi Piráty se Tomáš cítí dobře, svobodně a učí se od nich. A to je dobrý způsob, jak žít společně ve městě a pracovat na ideálech svobodné společnosti a vlastního štěstí.

Tomáš si vzal na starost vybudování krajského Pirátského centra v Olomouci a otevření Kanceláře poslance. Momentálně je asistentem poslance Bc. Vojtěcha Pikala, dočasně.