Rada Olomouckého kraje žádá ukončit spalování uhlí v roce 2033

21. února 2021
Rada Olomouckého kraje žádá ukončit spalování uhlí v roce 2033

Rada Olomouckého kraje vyjádřila nesouhlas s aktuálním doporučením tzv. Uhelné komise skončit se spalováním uhlí v ČR do roku 2038 a vyzvala vládu k přijetí termínu konce spalování uhlí v roce 2033. Konec spalování uhlí v roce 2033 se blíží propočtům, aby bylo možné splnit globální klimatické cíle stanovené Pařížskou klimatickou dohodou.

Rada Olomouckého kraje se připojila k dalším krajům v České republice, které vyzvaly vládu k tomuto kroku. „Jsem rád, že se i Olomoucký kraj přihlásil k trendu, který již dnes vidíme ve vyspělých zemích, a apeloval tak na vládu, aby přijala dřívější termín útlumu spalování uhlí. Důvody jsou především zdravotní, ekologické a ekonomické. Jsem přesvědčen, že tato změna je pozitivní, a proto je rozumné provést ji co nejdříve, jak je jen možné,“ uvádí radní pro životní prostředí Martin Šmída.

Do čtvrtka 18. února trvalo k této problematice meziresortní připomínkové řízení, kterého se aktivně zúčastnil také Olomoucký kraj. „V připomínkovém řízení jsme vládě zaslali argumenty, které jasně deklarují, že ukončení spalování uhlí je potřeba dříve než v plánovaném roce 2038. Připomínky jsem zaslal také přímo místopředsedovi vlády Havlíčkovi a ministru pro životní prostředí Brabcovi,“ doplňuje Šmída.

Sdílení je aktem lásky

Další podobné články

Piráti jdou do krajských voleb s podporou ProOlomouc, Společně pro Přerov, Naše Litovelsko a regionálních osobností

Piráti jdou do krajských voleb s podporou ProOlomouc, Společně pro Přerov, Naše Litovelsko a regionálních osobností

Olomouc, 18.4.2024 - Česká pirátská strana půjde do podzimních krajských voleb v koalici s hnutím ProOlomouc, Společně pro Přerov a Naše Litovelsko. Oznámili to na čtvrteční tiskové konferenci v Olomouci. Společným cílem je boj proti korupci, transparentnost a poskytování kvalitních krajských služeb občanům.

Hledáme stážisty pro senátní a krajské volby v Olomouckém kraji

Hledáme stážisty pro senátní a krajské volby v Olomouckém kraji

Nabízíme nestereotypní stáž v politickém marketingu pro Českou Pirátskou stranu v Olomouckém kraji. Hledáme nadšence, kteří jsou kreativní, mají zájem o PR a sociální sítě a jsou ochotni se učit novým věcem. Nabízíme praxi v dynamickém politickém prostředí, flexibilní pracovní dobu a možnost práce z domova. Stáž je neplacená, s flexibilní dobou trvání. Pokud chceš získat zkušenosti v politickém marketingu, pošli nám své CV a motivační dopis.

Zemědělce je třeba vyslechnout

Zemědělce je třeba vyslechnout

Olomouc, 23. 2. 2024 - Českem rezonuje protest zemědělců, který v pondělí odstartovaly traktory v Praze. Mnozí zemědělci i zemědělské organizace na začátku týdne mluvili o tom, že jim byla demonstrace ukradena různými pseudo-vlasteneckými proudy a velká část z nich se tak od protestu distancovala. Včera (22. 2.) to však bylo jiné. Čtvrteční akci zaštítila Agrární komora, a tak se dá mluvit o skutečném zemědělském protestu s reálnými důvody i požadavky.