Ať o odkupu TGM 16 rozhodnou sami Přerované v referendu, navrhují Společně pro Přerov a Piráti

3. února 2020

Přerov, 3. února 2020 – Budova TGM 16 na hlavním náměstí v Přerově, všem známá jako EMOS, již dekády vzbuzuje mezi obyvateli Přerova silné a protichůdné reakce. Společně pro Přerov a Piráti chtějí, aby o jejím dalším osudu rozhodlo referendum mezi obyvateli Přerova. Budova je součástí veřejného prostoru a hlavní dominantou celého náměstí, Společně pro Přerov a Piráti proto věří, že je fér, aby o jeho osudu rozhodli sami obyvatelé.

“Návrh odkupu této budovy bych mohl podpořit za předpokladu, že by ji předcházela veřejná diskuse s občany města a projekt by byl důkladně promyšlen. Například by měl brát ohled i na vznik nových parkovacích míst v parkovacím domě či v podzemí. Referendum je iniciativa, na kterou mají občané nárok a nemělo by jim být toto právo zapřeno,” říká zastupitel Pavel Ondrůj, který referendum navrhl a dodává: “Občané sice budou rádi, že se v horizontu několika desítek let ušetří za nájemné, pokud by tato budova byla v majetku města. Jenže občany hlavně zajímá otázka jejího vzhledu, nechtějí další kontroverzní kašny na náměstí, chtějí být konečně na něco hrdí! U projektů jako právě tento bychom měli vždy vyžadovat architektonickou soutěž jako standard.”

O změně podoby budovy tzv. EMOSu se hovoří již od roku 2009, teprve až v posledním roce se však dostal na stůl návrh objekt zakoupit. Návrh koalice, jak úřad v této budově zařídit, však považují politici Společně pro Přerov a Piráti za nedostatečný.

“Všichni si přejeme krásnou a moderní radnici, však takovou, které bude předcházet transparentní dialog všech stran a promyšlenost projektu do nejmenších detailů. Tím je například opomenutá budova TGM 18, která přímo navazuje na EMOS, avšak radnice o ní zájem nemá. Vidím zde pouze snahu získat si levné politické body a začít stavět do konce volebního období, nikoli řádnou koncepci jakou si tato budova zaslouží,” ukončil předseda přerovských Pirátů Jaromír Horký.

Díky novele zákona lze uspořádat referendum souběžně s krajskými volbami na podzim tohoto roku. Souběžné hlasování povede k vyšší účasti na hlasování, a tedy i k vyšší platnosti a závaznosti rozhodnutí přijatých v místním referendu a zároveň povede ke snížení finanční zátěže obecního rozpočtu.